|
|
|
|
|
|
|
|
|
időjárás |
|
|
16°C |
|
|
Nappali: |
Éjszakai: |
|
|
17°C |
|
8°C |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DunaWeb Szolgáltató Kft.
2600 Vác, Szüret u. 14.
Tel.: 06-27-999-090
mobil: 20-5262-634
info@dunakanyar.hu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DUNAKANYAR FÓRUM - Verőce Fórum - Bioélelmiszerek népszerűsítése akciónap Vácon |
Magosfa |
| 2006.06.20 15:42:29 |
Ha biztosra akar (m)enni
Óriás szürkemarhával a bioélelmiszerek népszerűsítéséért
„Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akció Vácott
2006. június 23-án Vácott, a Széchenyi utca – Görgey utca sarkán látványos akciót tart a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány és a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az „Egészséges, hazai bioélelmiszerek” akció 13 városban kerül megrendezésre, amellyel fel kívánják hívni a lakosság figyelmét a bioélelmiszerek fogyasztásának pozitív élettani és környezeti hatásaira.
Az akció(két)hét során a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei egy 4 méteres szürkemarha ballonnal járják be az országot. A szervezők minden helyszínen helyi gazdákkal együttműködve bioélelmiszer kóstolóval várják az érdeklődőket.
Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk a hírekben különböző élelmiszerbotrányokkal, sokan emlékszünk a tavalyi, a megengedettnél sokkal több növényvédő-szert tartalmazó marokkói paprikára, a szalmonellás csirkére és disznósajtra, vagy a Németországból érkezett, emberi fogyasztásra alkalmatlan nyesedékhúsra. Egyre gyanakvóbban vásároljuk meg az ebédhez a hozzávalókat, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tojást, a húst, hiszen általában nem tudhatjuk, honnan származik, milyen körülmények között termesztették és a megvásárolt termék vajon tényleg az-e, ami a csomagoláson áll. Egy-egy botránynál gyakran nehéz kideríteni, hogy ki is követett el mulasztást, ki kevert az adott élelmiszerbe oda nem illő összetevőt, toxint tartalmazó, vagy adott esetben lejárt szavatosságú alapanyagot.
Ezek a problémák főleg abból adódnak, hogy az élelmiszerláncok mára teljesen átláthatatlanná váltak, rengeteg kézen megy át egy termék addig – nagyon gyakran különböző földrészeket is átívelve - amíg az asztalunkra kerül. Ez magában hordozza annak a veszélyét is, hogy a „jó gazda gondossága” megszűnik, hiszen ha sok piaci szereplő kerül kapcsolatba az élelmiszerrel, a felelősség is megoszlik.
Tomcsányi Zsófia, a Magosfa Alapítvány munkatársa szerint saját egészségünk érdekében is érdemes odafigyelnünk arra, hogy az a zöldség, gyümölcs, amit elfogyasztunk, honnan származik, milyen körülmények között termesztették. A Növény- és Talajvédelmi Szolgálat az elmúlt esztendőben 3693 db mintában vizsgált növényvédő-szermaradványt. A hazai minták esetében a minták 37,7%-a tartalmazott valamilyen szermaradványt, míg a külföldről származó zöldségek, gyümölcsök esetében ez az arány 62% volt. Ha megnézzük a szermaradványt tartalmazó mintákat, akkor is jelentős különbség mutatkozik a hazai és az import minták között: a kifogásolt, tehát szermaradványt tartalmazó minták 1,2%-a tartalmazott határérték feletti szermaradvány-mennyiséget a hazai mintákban, míg az import esetében ez közel a hazai négyszerese, 4,6% volt – nyilatkozta a programvezető.
A Magyar Természetvédők Szövetsége is végeztetett növényvédő-szermaradvány vizsgálatot ez év tavaszán, összesen 30 db mintát vizsgáltatott meg.
A minták egyik fele ökológiai gazdálkodásból, a másik fele pedig konvencionális gazdálkodásból származott. A megvizsgált termékek a következők voltak: saláta, újhagyma, paprika, paradicsom, uborka, sárgarépa, retek, karalábé, szamóca és narancs.
Míg az ökológiai gazdálkodásból származó 15 minta nem tartalmazott növényvédő-szermaradványt, addig a 15 konvencionális mintában 5 esetben mértek valamilyen szermaradványt, amely a szamóca esetében olyan hatóanyagot jelentett, ami nem engedélyezett az adott növényre. Bár a harminc minta inkább csak tájékoztató jellegű adatokat szolgáltat, azt azonban alátámasztja, hogy a konvencionális gazdálkodásból származó termékek esetén lényegesen gyakrabban találkozhatunk szermaradvánnyal – kommentálta a mérési eredményeket Kapitányné Sándor Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
Tomcsányi Zsófia, a Magosfa Alapítvány munkatársa elmondta, hogy sajnos jelenleg csupán az ország mezőgazdasági területének 2%-án folytatnak ökológiai gazdálkodást. Ezt az arányt mindenképpen növelni kell, mivel ez a termelési mód nem csak a fogyasztók egészsége szempontjából kedvező, hanem a környezet állapotára és a hátrányos helyzetű vidéki térségek fejlődésére is pozitív hatással van. Komoly veszélyt jelent a hazai ökológiai gazdálkodásra nézve a génmódosított növények termesztése, ezért a kormányzatnak mindent meg kell tennie hazánk génmódosítás-mentes státuszának megtartásáért.
A fogyasztók vásárlásukkal adják le nap, mint nap voksukat - ők a helyi bioélelmiszerek vásárlásával támogathatják a biogazdálkodás hazai elterjedését.
Az akció(két)hét állomásai:
2006. június 13. Budapest, 2006. június 14. Miskolc, 2006. június 15. Nyíregyháza, 2006. június 16. Debrecen, 2006. június 20. Szolnok, 2006. június 21. Békéscsaba, 2006. június 22. Szeged, 2006. június 23. Vác, 2006. június 24. Kalocsa, 2006. június 25. Fülöpjakab, 2006. június 28. Hatvan, 2006. június 29. Veszprém, 2006. július 1. Fonyód
További információ:
Kapitányné Sándor Szilvia, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, telefon: 06/20-546-0665
Tomcsányi Zsófia, Magosfa Alapítvány, telefon: 27/511-426 |
A fórumhoz csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá.
|
|
|
|
|
Cégajánló
|
|
|
|
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
|
Hirdetés
|
|
|
|