Toborzó – Ünnepi megemlékezés a Múzeummal II. Országos Kossuth-kifli sütő verseny
FELHÍVÁS
KOSSUTH-KIFLI SÜTÉSÉRE
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága
váci Tragor Ignác Múzeuma
meghirdeti a
II. Országos
Kossuth-kifli sütő versenyt
A versenyen bárki részt vehet az általa készített
Kossuth-kiflivel.
Értékelés 2009. március 15-én, 14.30 órakor
a Múzeum által rendezett ünnepi megemlékezés keretei között
a Görög Templom Kiállítóteremben.
A legsikeresebb pályázókat díjazzuk.
Nevezni a sütemény bemutatásával lehet
2009. március 15-én 11 órától 14 óráig
a Görög Templom Kiállítóteremben
(2600 Vác, Március 15. tér 19.).
A Kossuth-kifli receptje megtalálható a www.pmmi.hu oldalon
illetve kiállítóhelyeinken a kihelyezett szórólapokon!
35 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral, 1 csomag sütőporral, 1 citrom levével, 3 evőkanál porcukorral és 3 tojás sárgájával jól összegyúrunk. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtva háromszög alakú darabokra vágjuk s az alább leírt töltelékkel megkenve, kiflikké sodorjuk.
Töltelék: 3 tojás fehérjét 25 deka porcukorral habosra keverünk s 20 deka őrölt diót teszünk hozzá.
Sütés előtt tojással megkenjük, s tört dióval szórjuk be.
Honnan származik a Kossuth-kifli elnevezés?
A Kossuth-kifli Pozsonyból indult hódító útjára. Az 1840-es évek elején, az országgyűlések alkalmával a képviselők kedvenc helye volt Palugyay Jakab „Vasforrás” nevű vendéglője. A Pozsony Gundeljaként is ismert vendéglős és borkereskedő 1848 elején vette át a Zöldfához cégérezett fogadót, mely Kossuthnak is megbecsült szálláshelye volt. Erkélyéről mutatta be a városnak az első magyar független kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost.
Palugyay híres konyhájának étlapján mindig szerepeltek a táj jellegzetes ételei, így a diós, mákos pozsonyi kifli is. Ennek mandulás változatát szerette legjobban Kossuth; "cserébe" róla kapta nevét a kifli formájú sütemény.
|
|
|