HÁZIGAZDÁK:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
Nyíregyháza-Sóstó Falumúzeum
Vasi Múzeumfalu, Szombathely
Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg
Ópusztaszeri Történeti Emlékpark Szabadtéri Néprajzi Múzeuma
Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Szenna
A múzeumok nyitva tartása az ünnepség ideje alatt: 10-16 óra
Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre Program
Magyarországon a Szent Márton napjához fűződő hagyományok hosszú múltra tekintenek vissza. Ínycsiklandó falatokkal, vidám együttléttel búcsúzhatnak az ősztől azok, akik részt vesznek a Falumúzeumok Márton-napi Libatorán. Magyarország hat szabadtéri múzeumában, hiteles paraszti környezetben. A szentendrei Skanzenben vidám tollfosztóval idézzük fel a téli társas munkák hangulatát, de az ünnepi sütés-főzés, kézimunkázás és a közös szórakozás egyéb formái is megelevenednek. Lehet kenőtollat, írótollat készíteni, krumpli puskát és tollsípot faragni. Aki kedvet kap, sodorhat lúdgége tésztát, díszíthet mézeskalácsot, márthat gyertyát. Bemutatjuk Ludas Matyi történetét. Újborokat kóstoltatunk és vendégeink megismerhetik a magyar konyha kedvelt lúdételeit a ludaskásától a töltött libanyakig. A liba és a bor mellé édes és sós réteseket sütünk, valamint az ősz kedvelt csemegéit kínáljuk: kemencében sült krumplit, almát, tököt, gesztenyét.
A Felföldi mezőváros tájegységben 10 és 16 óra között Hagyományőrző programok
• Vidám Tollfosztó: a téli társas munkák örömeit, hangulatát idézik fel a szentendrei
Hagyományőrző Óvónők vidám és pajkos történeteikkel, dalaikkal.
• Márton-napi életképek: sütés-főzés, hímzés, varrogatás, társas játékok, déli
harangszó.
• Márton-napi csemegék: sült alma, sült krumpli, sült tök, pattogatott
kukorica, mézeskalács.
• Lúdgégetészta készítés
• Kenőtoll készítés
• Gyertyamártás
• Boros játékok: hordógurítás, dugózás, lopózás.
• A Bab Társulat Lúdas Matyi című előadása
• „Töltsd tele, pajtás, poharad!” – a Kalászi Tamburazenekar muzsikál
• Gyermek táncház a Kolompos Együttessel
• Krumpli puska és tollsíp készítés
• Családi tárlatvezetések: Régi konyhák titkai, A szőlő- és bortermelés tárgyi emlékei.
• A pásztortűz körül – Agócs Gergely mesél.
• Lovaskocsis körséta a múzeumban
Gasztronómiai programok
• Hagyományos libaétkek: zöldséges bableves füstölt libával, libabelsőség pörkölt gombával, sült libakolbász, roston sült pecsenye lúdmáj, pácolt porhanyós libacomb.
• Őszi csemegék: libatepertő, libazsíros kenyér lilahagymával, sült tök, sült gesztenye, pite, forralt bor
• Rétesbörze
Borszakmai programok
• Újborok bemutatója és kóstolója
A rendezvényhez kapcsolódó különleges ajánlat, ínyenceknek!
Szent Márton napján (november 11-én) 18 órakor Libalakoma a múzeum Jászárokszállási Fogadójában: 4 fogásos vacsora a magyar konyha hagyományos libaételeiből, öt újbor kíséretében.
|
Helyszín: | Szentendre | Telefon: | 26/502-511 |
|
|