Babnap a Skanzenben!
október 1., vasárnap | 09:00 óra | kulturális | Szentendre
Évről évre egy-egy napot szentelünk valamely hagyományos tápláléknövénynek, élelmiszernek vagy alapanyagnak. Sorra került eddig a méz, az alma, a len és a kender, a paprika, a tök, a krumpli és a kukorica. A terménynapok célja, hogy a múzeum kiállításaiban, a paraszti gazdálkodás tárgyi környezetében, élményszerűen és sokoldalúan mutassuk be a választott növény/termény történetét, hagyományos termesztését/előállítását, régi és mai alkalmazásait. Csicseri borsó, bab, lencse… a magyar parasztság legfontosabb tápláléknövényei közé tartoztak. Jelentőségüket mutatja, hogy a hüvelyesek felhasználása a táplálkozáson és a takarmányozáson kívül a népi gyógyászaton, a hiedelmekhez kapcsolódó szokáscselekvéseken kívül a népi játékokra is kiterjedt. Ezen a napon kiállítást rendezünk különböző Magyarországon termesztett bab- és borsófajtákból. Látogatóinknak babfejtés közben a szentendrei Hagyományőrző Óvónők az égig érő paszulyról mesélnek. A jánossomorjai lakóház udvarán a múzeum munkatársai, a pilisszentlászlói asszonyok két nagy üstben főznek. A vendégek előtt otthonról hozott recept alapján készítik el specialitásukat, a csülkös bablevest, amelyből természetesen kóstolni is lehet majd. A Játszóházban lehet babos kendőből rongybabát terményképet, terménynyakláncot készíteni, babszemekkel társasjátékot játszani. A Fogadó napi kínálata a legkedveltebb babos ételekkel egészül ki.

Díszvendég: Bab Társulat

Részletek: http://www.skanzen.hu/rendezvenyek/2006os_ev/2006babnap.htm
Helyszín:Szentendre - Skanzen